\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Voorstel tot mogelijke oplossing

Goede avond ,
Volgende DV, voorstel tot mogelijke oplossing:
y'''+ty'+t2y=t3
Ik deed een poging met :
y(t)=tm
y'(t)= m(t^(m-1)
y'= m(m-1)t^(m-2)
y'''(t)=m(m-1)(m-2)t^(m-3)
Invullen geeft:
m(m2-3m+2)tm.t-3+m.tm.t-1+t2tm.=0 homogenen vergelijking en weglaten tm:
m(m2-3m+2)/(t3)+m+t2=0...En hier geraak ik vast
Maar ik kan moeilijk geloven dat ik hier de goede methode gebruik.
Graag wat hulp aub.
Groetjes
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 5 september 2018

Antwoord

Deze DV heeft hoogstwaarschijnlijk geen `elementaire' oplossing. Maple geeft niet eens een oplossing in termen van speciale functies: noch van de homogene, noch van de inhomogene.

kphart
donderdag 6 september 2018

©2001-2025 WisFaq