\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Batterijen

Hallo, iedereen

Ik heb binnenkort examen en ik wou me alvast goed voorbereiden maar ik zit vast met het volgende vraagstukje?

Van 8 batterijen zijn er 2 leeg. Je weet echter niet welke. Je test telkens 1 batterij uit tot je weet welke 2 er leeg zijn. Hoe groot is de kans dat je meer dan 4 keer moet testen.

Ik weet niet hoe je dit oplost. Het antwoord is 11/14

Groetjes

Nils
3de graad ASO - woensdag 12 april 2017

Antwoord

Bereken eerst de kans dat je 4 testen of minder nodig hebt:

$
\eqalign{P(2\,\,testen) = \frac{2}
{8} \cdot \frac{1}
{7} = \frac{1}
{{28}}}
$

$
\eqalign{P(3\,\,testen) = 2 \cdot \frac{2}
{8} \cdot \frac{6}
{7} \cdot \frac{1}
{6} = \frac{1}
{{14}}}
$

$
\eqalign{P(4\,\,testen) = 3 \cdot \frac{2}
{8} \cdot \frac{6}
{7} \cdot \frac{5}
{6} \cdot \frac{1}
{5} = \frac{3}
{{28}}}
$

$
\eqalign{P(2,3\,\,of\,4\,\,testen) = \frac{1}
{{28}} + \frac{1}
{{14}} + \frac{3}
{{28}} = \frac{3}
{{14}}}
$

Dus de kans op meer dan 4 keer testen is gelijk aan $
\frac{{11}}
{{14}}
$


woensdag 12 april 2017

©2001-2025 WisFaq