Numeriek afleiden
Wat is numeriek afleiden precies? Kan u een voorbeeld geven?
laure
3de graad ASO - dinsdag 22 november 2016
Antwoord
Daarbij gebruik je dat $$ f'(a)\approx \frac{f(a+h)-f(a)}h $$voor $h$ dicht bij $0$. Of je neemt het gemiddelde van $\frac1h(f(a+h)-f(a))$ en $\frac1h(f(a)-f(a-h))$: $$ f'(a)\approx\frac{f(a+h)-f(a-h)}{2h} $$die laatste formule is exact voor tweedegraadsfuncties, vul maar in: $$ \frac{(a+h)^2-(a-h)^2}{2h}=\frac{4ah}{2h}=2a $$Dus als je $x^3$ bij benadering wilt differentieren in $10$ neem je een kleine $h$, bijvoorbeeld $10^{-6}$ en reken je $$ \frac{(10+h)^3-(10-h)^3}{2h} $$uit.
Dit wordt meestal gedaan voor functies met ingewikkelde formules en met nog lastigere afgeleiden.
kphart
dinsdag 22 november 2016
©2001-2024 WisFaq
|