Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijkingen met machten

Ik probeer mijn wiskunde bij te spijkeren, en de volgende 2 opgaven kom ik totaal niet uit.

Opgave 1
3√x · √x = 32
Dus als ik die met elkaar vermenigvuldig, dan kom ik op x^(5/6)
Dus dan 32^(1/6) en dat tot de 5e macht verheffen.
Maar dit is fout, het boek geeft aan dat het antwoord 64 hoort te zijn.
Dus dat betekent dat x^(6/5)hoort te zijn? Maar waarom?

Opgave 2
(3x2 · 2x2)= 1000.
3x2 · 2x2 = 6x2. 6x2 = 1000
x = (1000/6)1/2.
Het antwoord hoort (1000/6)1/4 te zijn volgens het boek maar het ontgaat me waar het mis gaat.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Michae
Student hbo - maandag 1 juni 2015

Antwoord

Bij 1.

\begin{array}{l} x^{\frac{5}{6}} = 32 \\ \left( {x^{\frac{5}{6}} } \right)^{\frac{6}{5}} = \left( {32} \right)^{\frac{6}{5}} \\ x = 64 \\ \end{array}

Bij 2.

\begin{array}{l} 3x^2 \cdot 2x^2 \\ 6x^4 = 1000 \\ x^4 = \frac{{1000}}{6} \\ x = \sqrt[4]{{\frac{{1000}}{6}}} \\ \end{array}

Dus wat was precies het probleem?


maandag 1 juni 2015

©2001-2025 WisFaq