Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiëren

Wat is de afgeleide van de functie f(x)=ln(ln(2x))?

Met de kettingregel leek mij de uitwerking als volgende:

f'(x)=1/ln(2x) · 1/2x = 1/2x ln(2x)

Maar volgens de uitwerkingen van mijn boek is het f'(x)=1/ln(2x) · 1/x = 1/x ln(2x)

Maar hoe komen ze hier dan aan die 1/x? Aangezien in de functie ln(2x) staat gemeld.

BD
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 21 mei 2015

Antwoord

Je had het bijna goed maar vergeet een keer de kettingregel.
De eerste stap is inderdaad 1/ln(2x) en nu moet je dit nog vermenigvuldigen met de afgeleide van ln(2x)
Die afgeleide is 1/(2x) · 2 = 1/x. Dat getal 2 is dan weer de afgeleide van 2x

MBL
donderdag 21 mei 2015

 Re: Differentiëren 

©2001-2025 WisFaq