Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Logaritmische vergelijking oplossing

Heel erg bedankt voor je reactie. Ik begrijp nu 2 van de 4! Zou je iets meer toelichting kunnen geven voor deze twee?

- 5Log buiten haakjes halen, zo?

5Log x (5x + x2 ) = 0

Wat moet ik vervolgens doen om op x=1 te komen?

Tevens is deze nog onduidelijk. Ik ken de methode van de schaduwvergelijking met P. Maar met logaritmes is dit verwarrend.

3Log x + (3log x)2 = 0

Dan P = 2Log x

dus: P + P2 = 0??

Met als antwoord x = 1 of x = 1/3

Of doe ik het verkeerd?

Evelin
Student universiteit - dinsdag 12 mei 2015

Antwoord

Je doet het helemaal goed hoor, alleen stop je te vroeg en vindt daardoor geen oplossing.
Bij je eerste opgave zou ik de letter x die achter de 5log staat, tussen haakjes zetten.
Dan: wanneer komt er nul uit een vermenigvuldiging? Als minstens één van de factoren gelijk is aan nul. Je trekt daarom de conclusie: 5log(x) = 0 of 5x + x2 = 0
Hieruit volgt nu: x = 1 of x = 0 of x = -5
Bij logaritmen heb je altijd met wat randvoorwaarden te maken en dat betekent dat je deze drie oplossingen niet zomaar kunt vertrouwen.
De eerste randvoorwaarde is: het grondtal moet positief zijn maar ongelijk aan 1 zijn.
Jouw grondtal is 5, dus dat is gewoon in orde.
Tweede voorwaarde: wat 'achter de logaritme staat' moet positief zijn. In deze gave is dat alleen maar de letter x en dus moet x>0 zijn. Daarmee zijn de 'oplossingen' x = 0 en x = -5 meteen vervallen! Eind van het hele verhaal is dus: x = 1

Bij de tweede som zit je ook goed. Via p(1 + p) = 0 vind je p = 0 of p = -1 en dat betekent dus dat 3log(x) = 0 of 3log(x) = -1 en hieruit volgen de twee x'en.
Vergeet ook nu niet even te checken of beide kunnen i.v.m. de randvoorwaarden!

MBL
dinsdag 12 mei 2015

©2001-2025 WisFaq