\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bisectiemethode

Hoe pas ik de bisectiemethode toe op deze functie: ex=3x voor een x die tussen het interval(0,1) ligt?

Jan
Student universiteit België - dinsdag 12 augustus 2014

Antwoord

Definieer de functie $F(x)=e^x-3x$. We gaan op zoek naar $\alpha$ zodat $F(\alpha)=0$.

q73674img1.gif

$F$ is continu op $[0,1]$ en $F(0)\times F(1)\lt0$. Er is minstens één nulpunt en we veronderstellen dat er ook hoogstens één nulpunt is.

Je berekent dan $m$ = $\large\frac{a+b}{2}$ en berekent $F(m)$.

Er zijn dan drie mogelijkheden:
  1. Als $F(m)=0$ dan hebben we $\alpha$ gevonden en zijn we dus klaar.
  2. Als $F(a)\times F(m)\lt0$ dan neem $b=m$ en herhaal het proces.
  3. Als $F(a)\times F(m)\gt0$ dan neem $a=m$ en herhaal het proces

We stoppen als $|a-b|\lt\epsilon$

Dat ziet er dan zo uit:

q73674img2.gif

We noemen dit de halveringsmethode of bisectiemethode...

Naschrift

n

a

b

m

F(m)

F(a)xF(m)

0

0

1

0,5

0,148721271

0,148721271

1

0,5

1

0,75

-0,132999983

-0,019779927

2

0,5

0,75

0,625

-0,006754043

-0,00100447

3

0,5

0,625

0,5625

0,067554657

0,010046814

4

0,5625

0,625

0,59375

0,029516072

0,001993948

5

0,59375

0,625

0,609375

0,011156489

0,000329296

6

0,609375

0,625

0,6171875

0,002144652

2,39268E-05

7

0,6171875

0,625

0,62109375

-0,002318893

-4,97322E-06

8

0,6171875

0,62109375

0,619140625

-9,06632E-05

-1,94441E-07

9

0,6171875

0,619140625

0,618164063

0,00102611

2,20065E-06

10

0,618164063

0,619140625

0,618652344

0,000467502

4,79708E-07

11

0,618652344

0,619140625

0,618896484

0,000188364

8,80605E-08

12

0,618896484

0,619140625

0,619018555

4,88366E-05

9,19905E-09

13

0,619018555

0,619140625

0,61907959

-2,09168E-05

-1,0215E-09

14

0,619018555

0,61907959

0,619049072

1,3959E-05

6,81711E-10

15

0,619049072

0,61907959

0,619064331

-3,47909E-06

-4,85647E-11

16

0,619049072

0,619064331

0,619056702

5,23992E-06

7,31442E-11

17

0,619056702

0,619064331

0,619060516

8,80402E-07

4,61323E-12

18

0,619060516

0,619064331

0,619062424

-1,29935E-06

-1,14395E-12

19

0,619060516

0,619062424

0,61906147

-2,09473E-07

-1,84421E-13

20

0,619060516

0,61906147

0,619060993

3,35464E-07

2,95343E-13

Na 20 'slagen' hebben we gevonden $x\approx0,619060993$. Derive geeft als benadering $x\approx0,6190612867$, dus 't schiet al lekker op.


dinsdag 12 augustus 2014

©2001-2025 WisFaq