Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Snelheid differentieren

 Dit is een reactie op vraag 70136 
Foutje trouwens, het antwoord is ' t = 4s '

Haakjes wegwerken =
1/4t3-1/16t4

Dit differentieren geeft 3x2/4 - x3/4, of is dit nog niet de bedoeling? Want de differentiatie gelijkstellen aan 0 levert niks op in ieder geval.

Andre
Student hbo - dinsdag 23 april 2013

Antwoord

De letter x blijft natuurlijk wel t!
Nulstellen levert t = 3 op (dan is het blok op zijn hoogst en op dat moment is de snelheid 0).
Op t = 4 is de snelheid het grootst.
Wat jij wilt is de afgeleide van s nulstellen, maar je stelt dan de snelheid gelijk aan nul!
Om de maximale snelheid te vinden moet de snelheidsfunctie opnieuw gedifferentieerd worden.
Maar is dat nodig? Het blok valt vanaf tijdstip 3 en gaat steeds sneller totdat het op de heipaal valt. En dat is op tijdstip t = 4.
Plot de snelheidsgrafiek eens. Dan zie je dat op t = 4 de grafiek het laagst zit en zelfs onder de as. Dat komt omdat de beweging qua richting is omgekeerd.

MBL
dinsdag 23 april 2013

©2001-2025 WisFaq