Differentiaalvergelijking
Gegeven is de differentiaalvergelijking dy/dt=0,5t-y^2+4y. a. De raaklijnen aan de oplossingskrommen in de punten (a, b) en (2a, 2b) zijn evenwijdig met de lijn l:y=6t-35. Bereken exact de waarden van a en b. Hier kom ik uit op a=18-8√3 v a=18+8√3 en b=√3 v b=-√3, maar weet niet of het klopt. b. Er zijn twee oplossingskrommen die een top hebben op de lijn k:y=2t+4. Bereken algebraïsch de coördinaten van deze toppen. Hier stel ik 0,5t-y^2+4y=0 en krijg (0,4) en (-0,25;2,125)
Andrea
Student hbo - donderdag 27 december 2012
Antwoord
Over de derde vraag. a) Omdat dy/dt = 6 in de gegeven punten, leidt dit tot twee vergelijkingen, namelijk 1/2a - b2 + 4b = 6 en a - 4b2 + 8b = 6. Vermenigvuldiging van de eerste vergelijking geeft a - 2b2 + 8b = 12 en deze gecombineerd met de tweede geeft b2 = 3 en dus b = √(3) of b = -√(3) De eerste b leidt tot a = 2b2 - 8b + 12 = 6 - 8√(3) + 12 De tweede b leidt tot a = 6 + 8√(3) + 12 Kortom, dit is wat je ook gevonden had.
b) We hebben dy/dt = 0 en y = 2t + 4. Uit 1/2t - (2t + 4)2 + 4(2t + 4) volgt -4t2 - 7.5t = 0 wat leidt tot t = -1.875 resp. t = 0 De eerste t geeft y = 0.25 en de tweede t geeft y = 4 We zitten dus geheel op het zelfde spoor!
MBL
donderdag 27 december 2012
©2001-2024 WisFaq
|