\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Oplossen van een ongelijkheid

 Dit is een reactie op vraag 67280 
dankje nu is bij vraag b gevraagd op te lossen

f(x)$\leq$x2
Dus 100x2(x-20)2$\leq$x2
ik kom tot het volgende :
(x-20)2$\leq$1/100
(x-20)2-1/100=0
x2-40x+399.99=0
x=19.9 of x=20.1

aangezien ik hier met een dalparabool te maken heb denk ik dat x$\leq$19.9 of x$\geq$20.1

Maar de modeluitwerking geeft het volgende

100x2(x-20)2$\leq$x2
x2=0 of (x-20)2=1/100
x=0 of x-20=1/10 of x-20=-1/10
x=0 of x=19.9 of x=20.1

Dus de oplossing x=0 of 19.9$\leq$x$\leq$20.1

Dit kan ik niet helemaal volgen

bouddo
Leerling mbo - woensdag 4 april 2012

Antwoord

Bouddou,
Ik zou het zo doen: Als x ongelijk 0,delen door x2. Dan 100(x-20)2$\leq$1. Hieruit volgt:-1$\leq$10(x-20)$\leq$1,dus -1/10$\leq$x-20$\leq$1/10, zodat
20-0,1$\leq$x$\leq$20+0,1.

kn
woensdag 4 april 2012

©2001-2025 WisFaq