Re: Re: Re: Oppervlakte-integraal over halve bol met divergentie theorie
Ahh oke... ik heb de stof weer helemaal door gelezen en denk dat ik het nu begrijp.
${\int{}}{\int{}}$s F n ds = ${\int{}}{\int{}}{\int{}}$e div F ds ${\int{}}{\int{}}$s F n ds = ${\int{}}{\int{}}$d F(r(phi,theta)) (rphi X rtheta) dA
Parameteriseren:
R(phi, theta) = (sin(phi)cos(theta), sin(phi)sin(theta),cos(phi)) Rphi X Rtheta = (sin2(phi)cos(theta), sin2(phi)sin(theta),cos(phi)sin(phi))
Vervolgens in F invullen
F(phi,theta) = (sin(phi),-sin(phi)cos(theta),cos(theta)¡Ì(1-sin2(phi)cos2(theta)-sin2(phi)sin2(phi))) optimaliseren:
F(phi,theta) = (sin(phi),-sin(phi)cos(theta),cos2(phi))
F(phi,theta)¡¤(Rphi X Rtheta) = cos3(phi)sin(phi)
Nu integreren:
0$\leq$phi$\leq$pi/2 0$\leq$theta$\leq$2p
Klopt dit?
ziet er een stuk makkelijker uit dan als ik de divergentie theorie toepaste.. nu kan ik voor 'u' cos(phi) nemen en 'du' -sin(phi)
Jess
Student universiteit - donderdag 3 november 2011
Antwoord
Hallo, Jess.
Ja, het klopt nu, afgezien van betrekkelijke kleinigheden. Zo kan het ook: De vector (x,y,z) van de oorsprong naar een punt op de bol heeft lengte 1 en staat loodrecht op de bol, dus is de gezochte normaalvector. Het inproduct van vectorveld F met de oppervlaktenormaal n is dus: F.n = xy - yx + z2√(1-x2-y2). Voor de punten op het oppervlak is dit gelijk aan √(1-x2-y2)3, want z = √(1-x2-y2). Het oppervlakte-element is √(1+zx2+zy2) dx dy = 1/(√(1-x2-y2)) dx dy. Dus de flux van F door de halve bol wordt $\int {\int_C{}}$(1-x2-y2) dx dy , waarbij C de cirkelschijf in het x,y-vlak onder de halve bol is. Met poolcoördinaten wordt dit $\int {\int_C{}}$ (1-r2) r dr dj = p/2.
donderdag 3 november 2011
©2001-2024 WisFaq
|