Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Differentiaalvergelijking oplossen

 Dit is een reactie op vraag 62970 
idd! de eerste vergelijking is helemaal fout!!!
xy'-4y=x^2
y'-4(y/x)=x
y'-4(y/x=)0
y'/y=4/x
ln|y|=4lnx + C (int¯)
e^ln|y|=e^(lnx^4+C)
|y|=x^4+e^C
y=x^4*D

nu D vervangen door functie k (=u(x))
yp=kx^4 [1]
y'p=4kx^3+k'x^4

substitueren in oorsp. verg. levert:

4kx^4+k'x^5-4kx^4=x^2
k'x^5=x^2
k'=x^-3
k=-0,5x^-2+C, dit invullen in [1]
levert:
k=-0,5x^4+Cx^4 wat het juiste antwoord moet zijn!

Overingens denk ik dat ik de oplossing voor de tweede vergelijking heb kunnen vinden, maar deze heb ik alleen via de methode int.factor op kunnen lossen,althans dat denk ik:

y'=1+2y+x+2xy
y'=y(2+2x)+1+x
y'-y(2+2x)=1+x (links en rechts maal functie R)
Ry'-Ry(2+2x)=R(1+x)
Ry'+R'y=R(1+x)
{Ry}'=R(1+x) 2

int. factor:
R'y=-Ry(2+2x)
(R'y/Ry)=-(2+2x) (int¯)
ln|R|=-2x-x^2
R=e^(2x-x^2) invullen in 2

{Ry}'=R(1+x)
{ye^(2x-x^2)}'=e^(2x-x^2)+xe^(2x-x^2) (int¯)
ye^(2x-x^2)=òe^(2x-x^2)dx +òxe^(2x-x^2)dx + C

omdat òe^-x^2 niet geschreven kan worden als een term van elementaire functie blijft deze aan de rechter kant dus ongewijzigd
y=)=(òe^(2x-x^2)dx +òxe^(2x-x^2)dx + C )/(ye^(2x-x^2))

zou u kunnen aangeven of mijn oplossing juist is? dan heb ik in ieder geval een antwoord om met de methode variantie te gaan puzzelen...!

Alvast bedankt voor de moeite.

mvg,

Carlos










carlos
Student universiteit - maandag 23 augustus 2010

Antwoord

Carlos,
Dat is ook fout.y'-(2+2x)y=1+x.Omdat ò-(2+2x)dx=-(2x+x2), is de int.factor gelijk aan exp(-2x-x2).De oplossing wordt dan
y(x)=-1/2+Cexp(2x+x2).Probeer maar eens.

kn
maandag 23 augustus 2010

 Re: Re: Differentiaalvergelijking oplossen 

©2001-2025 WisFaq