Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Parabool en raaklijn

 Dit is een reactie op vraag 62414 
Dag Kn (ik waag me niet aan een voornaam !)
Dus een nieuwe poging
Co(A)= (p/2,Ö(2p·p/2)=(p/2,p)
Co(B)= (p/2, -Ö(2p·p/2)=(p/2,-p)
T1: yp=p(x-p/2)
T1: y=x-p/2)
T2: y=-x+p/2
T1 rico is dus 1 en CD rico =-1 wegen loodrechte stand op raaklijn T1
T2 rico=-1 en CE rico =1 wegens loodrechte stand op raaklijn T2.
Maar dan verder....
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 12 mei 2010

Antwoord

Rik,
De coördinaten van A(1/2p,p) en B zijn correct.Maar hoe kan T1:y=x-1/2p raaklijn zijn in A aan de parabool.Als je in de raaklijn x=1/2p invult, krijg je y=0 in plaats van y=p.Als je de juiste vergelijkingen van de raaklijnen door A en B hebt gevonden, kies je een willekeurig punt C op de lijn AB.Dus je krijgt:
C(1/2p,q).Beschouw de gevallen q=0 en q¹0.Vervolgens bepaal de de coördinaten van het snijpunt D van de normaal door C op de raaklijn door A ,
enz.

kn
donderdag 13 mei 2010

 Re: Re: Parabool en raaklijn 

©2001-2025 WisFaq