\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Worteltrekken

 Dit is een reactie op vraag 61120 
Bedankt voor de uitleg. Ik heb alles gelezen. Maar toch 1 dingetje: hoe kan dit dan?

Ö(-x)2=Ö(x)2. Als de wortel en kwadraat elkaar wegwerken: -x=x?

Martin
Leerling mbo - dinsdag 15 december 2009

Antwoord

Wegwerken!? Wat is dat? Als (-2)2=22 wil dat toch niet zeggen dat -2 gelijk is aan 2? Dat is hier dus ook niet!

Ö(-x)2=Öx2
(-x)2=x2 (dat klopt!)
-x=x? (nee, dat klopt niet!)

Normaal gesproken moet je als het linker- en rechter lid van een vergelijking kwadrateert uitkijken omdat je mogelijkerwijs oplossing creëert die er niet zijn.


dinsdag 15 december 2009

©2001-2025 WisFaq