\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Partieel integreren

Het volgende vraagstuk moet met p.i. opgelost worden.
f(x)= Int{x.ln(x+1)}dx= 1/2Int{ln(x+1)}dx2.
p.i. regel luidt: Int u.dv= u.v.- Int v.du
Stel u= ln(x+1)® du= 1dx/(x+1). dv=dx2® v=1/2x2
Over dit laatste heb ik twijfels, immers dv=dx®v=x
Ik hoop dat iemand het juiste antwoord op de vraag heeft.
Bij voorbaat heel hartelijk dank!

Johan
Student hbo - zaterdag 14 november 2009

Antwoord

Als je stelt u = ln(x+1), dan loopt het mooier/eenvoudiger als je hiervan eerst maakt x+1 = eu wat weer leidt tot dx = eudu

Als tweede mogelijkheid zou je kunnen overwegen dat de primitieve van de functie f(x) = ln(x) tot de standaardprimitieven wordt gerekend. Die primitieve is namelijk F(x) = xln(x) - x (differentieer maar eens!)
Nu maakt het weinig verschil dat in jouw opgave ln(x+1) staat in plaats van ln(x).
De primitieve van f(x) = ln(x+1) is gewoon F(x) = (x+1)ln(x+1) - (x+1)
Dan is het daarmee dus mogelijk om je integraal direct te schrijven als
òx.d[(x+1)ln(x+1) - (x+1)]
Men drukt dit wel uit met 'de factor ln(x+1) is achter de d gebracht'
In elk geval kun je het procédé van de partiële integratie vanaf dit punt nu direct starten.

MBL
zaterdag 14 november 2009

 Re: Partieel integreren 

©2001-2025 WisFaq