Re: Re: Derdemachtswortels in Excel
Formules zijn goed als je weet hoe je ze gebruiken moet. Kunt u deze formule voor mij uitwerken met b.v. getal 125 A.u.b regel voor regel met tekst waar de letters en tekens voor staan en hoe u daar bent aangekomen.Als het goed is dan zouw iedereen hierna de formule moeten kunnen gebruiken. B.v.d. en vr. gr. Herman
Herman
Iets anders - zaterdag 5 september 2009
Antwoord
Beste Herman,
Ik zal uw voorbeeld 3√125 via Newton's iteratieve methode toelichten. Je begint met een gok die aardig in de buurt zou moeten liggen, laten we 'gokken' dat 3√125 = 4. Dan is x0 = 4. We krijgen x1 door in de formule xn = 1/3(a/(xn-1)2 + 2·xn-1) voor n = 1 in te vullen. Dus x1 = 1/3(a/(x0)² + 2·x0). We weten dat we 3√125 willen berekenen, dus a = 125 en x0 hebben we als eerste gelijkgesteld aan 4. Dus ingevuld wordt dit x1 = 1/3(125/42 + 2·4) = 1/3(125/16 + 8) 5,27.
Om x2 te berekenen, hetgeen een betere benadering voor de derdemachtswortel van 125 oplevert, krijg je door in de formule xn = 1/3(a/(xn-1)2 + 2·xn-1) voor n = 2 invullen. Dus x2 = 1/3(125/(5,27)2 + 2·5,27) 5,01.
Enz.
Mochten er nog onduidelijkheden zijn, reageer gerust.
Gr. Davy.
zaterdag 5 september 2009
©2001-2025 WisFaq
|