Integraal van 1/(1-x²) bepalen
Ik kom er maar niet uit maar hoe integreer ik het volgende:
Intgraal van 1 / (1 - x2)
Jerom
Student universiteit - vrijdag 21 augustus 2009
Antwoord
Beste Jerom,
Eerst en vooral moet je in de onderstaande uitwerkingen overal '+ c' bij de primitieve bedenken.
Methode 1: substitutie Herschrijf de integraal eerst als ∫(1+x-x)/(1-x2)dx. Na splitsing staat er ∫(1+x)/(1-x2)dx - ∫x/(1-x2)dx. Gebruikmakend van de regel a2 - b2 = (a-b)(a+b) bekomen we: ∫(1+x)/(1-x)(1+x)dx - ∫x/(1-x)(1+x)dx.
Laten we ons op de eerste integraal concentreren. Deze lossen we m.b.v. substitutie op. Laat u(x) = 1 + x, dan is du = dx, en 1 - x = -u + 2. De eerste integraal wordt dan ∫u/(-u+2)·udu oftewel ∫1/(-u+2)du = -ln|2-u|, vervolgens u terugsubstitueren levert -ln|2-(1+x)| = -ln|1-x| = ln|1/1-x|.
Nu gaan we ∫x/(1-x)(1+x)dx = ∫x/(1-x2)dx oplossen. Zij u(x) = 1-x2, dan is du/dx = -2x en -1/2du = xdx, zodat de integraal na substitutie overgaat in ∫-1/2du/u = -1/2ln|u| wat na terugsubstitueren de primitieve -1/2ln|1-x2| = -1/2ln|(1-x)(1+x)| oplevert.
Gecombineerd hebben we dus:
ln|1/1-x| - (-1/2ln|(1-x)(1+x)|) = ln|1/1-x| + 1/2ln|(1-x)(1+x)|. ln|1/1-x| + ln|[(1-x)(1+x)]½| = ln|1/1-x| + ln|√[(1-x)(1+x)]| = ln|(1/1-x)·(√[(1-x)(1+x)])| = ln|(√(1-x)·√(1+x))/(1-x)| = ln|√(1+x)/√(1-x)| = ln|√(1+x/1-x)| = tanh-1(x)
Methode 2: breuksplitsen Om ∫1/(1-x2)dx m.b.v. breuksplitsen te bepalen schrijf je de noemer eerst als (1-x)(1+x).
Nu zouden we 1/(1-x)(1+x) willen schrijven als A/(1-x) + B/(1+x), want de primitieve van de termen is makkelijker te bepalen. Hiervoor is het noodzakelijk om A en B te weten te komen. Daarvoor moeten we eerst een gemeenschappelijke noemer vinden, dat is (1-x)(1+x). Dus A(1+x)/(1-x)(1+x) + B(1-x)/(1-x)(1+x). Uitwerken en op één breuk schrijven levert A+B+(A-B)x/(1-x)(1+x) op. Als je dit vergelijkt met 'wat het zou moeten worden' (namelijk 1/(1-x)(1+x)) dan zou A + B = 1 en A - B = 0. Dit stelsel oplossen levert A = B = ½ op. Dus ∫1/(1-x2)dx = ∫ A/(1-x)dx + ∫ B/(1+x)dx = ∫ ½/(1-x)dx + ∫ ½/(1+x)dx = ½∫ 1/(1-x)dx + ½∫ 1/(1+x)dx = -½·ln|1-x| + ½·ln|1+x| = ln|1/√(1-x)| + ln|√(1+x)| = ln|√(1+x/1-x)| = tanh-1(x).
Mochten er nog vragen zijn, reageer gerust.
Gr. Davy.
vrijdag 21 augustus 2009
©2001-2024 WisFaq
|