Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Limietberekeningdifferentieren

L (eindig getal)=lim (w--0)ln{(ew -1)/w}^(1/w).
Berekening: lim (w--0) (1/w).{ln{ew -1)-ln(w)}.w/w=(0/0)=
lim (w--0 {w.ln(ew -1)-w.ln(w) }/w2= Nu differentieren
lim (w--0)[{ln(ew -1)+ wew/(ew -1)} -{ln(w)+w/w}]/w2=
en nu zit ik fout, omdat er geen reeel getal uit komt en ook kan er niet meer gedifferentieerd worden, o.a. wegens het niet vinden van o/o of oneindig/oneindig. Wie ziet wat er mis gegaan is? Bij voorbaat hartelijk dank.

Johan
Student hbo - maandag 1 juni 2009

Antwoord

Johan,
Jouw aanpak leidt niet tot de oplossing.Ken je de volgende standaardlimiet:Als f(x)=ln(1+x) en g(x)=x ,dan is lim f(x)/g(x)=1 voor x naar 0.Nu is ew=1+w/1!+w2/2!+w3/3!+...,zodat (ew -1)/w=1+a(w) met a(w)=
w/2!+w2/3!+w3/4!+..en a(w) gaat naar 0 voor w naar 0.Voor de limiet kun je nu schrijven (ln(1+a(w))/a(w)·a(w)/w en a(w)/w gaat naar 1 voor w naar 0.
Dus de limiet is gelijk aan 1.

kn
dinsdag 2 juni 2009

 Re: Limietberekeningdifferentieren 

©2001-2025 WisFaq