Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Onafhankelijkheid van meerdere uitkomsten checken

Deze vraag gaat over de notatie van de voorwaarde voor onafhankelijkheid, betreffende het controleren van de onafhankelijkheid van meerdere uitkomsten -- dit wordt genoteerd als P(X doorsnede Y doorsnede Z) == P(X)·P(Y)·P(Z) (als aan die voorwaarde is voldaan zijn deze drie uitkomsten onafhankelijk van elkaar).

Ik weet dat P(X, Y) = P(X doorsnede Y) = P(X | Y)·P(Y).

Twèè uitkomsten zijn onafhankelijk van elkaar als
P(X, Y) == P(X)·P(Y).

Dit bereken ik altijd als wanneer
P(X | Y)·P(Y) == P(X)·P(Y),
want ik vind die laatste notatie gemakkelijker/logischer.

Nu is mijn vraag, is er ook zo'n notatie voor
P(X, Y, Z) ?

Als P(X, Y) gelijk staat tot P(X | Y)·P(Y), dan staat P(X, Y, Z) gelijk aan ... ?


Alvast bedankt.

Agnes
Student universiteit - zaterdag 23 mei 2009

Antwoord

Agnes.
Misschien bedoel je dit:P(X)P(Y|X)P(Z|XY)=P(XYZ).

kn
zaterdag 23 mei 2009

©2001-2025 WisFaq