Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Gemiddelde groei

 Dit is een reactie op vraag 17414 
Geachte v/m
Differentieren:
Ik heb een som welke ik niet zo kan volgen
De functie f(x)= 2x2
De helling in punt(x, 2x2)kun je benaderen met:gx=f(x+dx)-f(x)/dx.
ik had :(2x+dx)2-2x2/ 4x
kom uit op 4x2+4xdx+dx2-2x2/4x
Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen
Toon ook aan dat g(x)=4xdx + 2(dx)2/dx
Ik kom hier niet zo uit, ben ook een tijd(3jr) gestopt vanwege drukke baan.
Alvast dank!

eddie
Student hbo - dinsdag 28 april 2009

Antwoord

't Is wel een beetje 'slordig'. Op 4. De afgeleide staat de definitie van de afgeleide.

Definitie:f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f(x + h) - f(x)}} {h}

Als je daarmee de afgeleide wilt bepalen van f(x)=2x2 dan krijg je:

\eqalign{ & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{f(x + h) - f(x)}} {h} \cr & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{2\left( {x + h} \right)^2 - 2x^2 }} {h} \cr & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{2\left( {x^2 + 2hx + h^2 } \right) - 2x^2 }} {h} \cr & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{2x^2 + 4hx + 2h^2 - 2x^2 }} {h} \cr & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} \frac{{4hx + 2h^2 }} {h} \cr & f'(x) = \mathop {\lim }\limits_{h \to 0} 4x + 2h \cr & f'(x) = 4x \cr}

Hopelijk is dat wat je bedoelde. Op Differentiëren kan je meer vinden over differentieren.


woensdag 29 april 2009

©2001-2025 WisFaq