\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Piramide

 Dit is een reactie op vraag 59010 
Heel erg bedankt, alleen lukt het rekenen nog niet helemaal. Ik snap ook niet zo goed dat je twee verschillende variabelen moet gebruiken om te rekenen.

Je kan de x in de bruik x/(12-h) toch ook h noemen?
dan kom ik uit op h = 4, maar in het antwoordenboekje staat 12 - h. Is dat hetzelfde als jouw antwoord? Ik snap het toch niet helemaal ...

Céline
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 april 2009

Antwoord

Als je vraagt druk de lengte van de diagonalen uit in h dan krijg je toch 2 antwoorden? Een 'lange' en een 'korte' diagonaal.

6/12=x/(12-h)
12x=6(12-h)
12x=72-6h
x=6-1/2h

De 'lange' diagonaal is 12-h.
De 'korte' diagonaal is de helft dus 6-1/2h.

Of (als oefening):
3/12=y/(12-h)
12y=3(12-h)
12y=36-3h
y=3-1/4h

De 'korte' diagonaal is 6-1/2h.
Dat laatste was natuurlijk niet nodig, omdat de horizontale doorsnede gelijkvormig is met het grondvlak.


woensdag 15 april 2009

 Re: Re: Piramide 

©2001-2025 WisFaq