\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Logaritmische vergelijkingen

alogb = bloga

Dit ziet er op zich zo'n simpel oefeningetje uit, en toch kan ik hem niet ontrafelen. Hulp of zeggen welke eigenschappen ik moet toepassen wordt ten sterkste geapprecieerd.

& dan is er nog zoiets, maar dan kan ik niet al te goed aan uit:

de vierkantwortel van: [[(30p^90 . 2000^14)]/0.0035^10)]^3

Ik snap dat je dit met Briggse logaritmen moet oplossen en de stappen die ik al ondernomen heb zijn de volgende:

*exponenten vermenigvuldigd
* vierkantswortel = tot de macht 1/2, en deze dus opnieuw vermenigvuldigd

Maar dan zit ik een beetje vast.

Alvast erg bedankt!

Nagare
3de graad ASO - zaterdag 24 januari 2009

Antwoord

Hallo

Neem van beide leden de logaritme en pas dan de eigenschap :
log(an) = n.log(a) toe.
Je zult zien hoe eenvoudig het wordt.

Voor de tweede oefening kun je de factor 3/2 gewoon voorop zetten.
Je hebt dan nog 3/2.log[30p90 . 200014/0.003510)]

Verder uitwerken geeft dan :

3/2.[log30 + 90.logp + ... - ...]


zaterdag 24 januari 2009

©2001-2025 WisFaq