Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Buigraaklijn

Ben nog niet zo bedreven in opgaven met buigraaklijnen en daarom vraag ik u beleefd of het volgende goed is...

Opgave

Gegeven fa(x)=1/3x3+ax2+4x (a\in).
  1. Voor welke a heeft de grafiek een horizontale buigraaklijn?
  2. Voor welke a is de buigraaklijn van de grafiek van fa evenwijdig met l: y=3x-1?
  3. Voor welke a ligt het buigpunt van de grafiek van fa op de x-as?
Antwoorden

b) y=3x-1; d.w.z. R.C.= f'x)=3 (ja, toch?!) zodat
f'x)= x² + 2ax + 4 = 3 -- x² + 2ax + 1 = 0 --
Uit f'(x) wisten we al dat x = - a. Substitueren in f'x), zodat:
(-a)² + 2a(-a) + 1 = 0 -- a² = 1 -- a = +1 en a = -1

c. Als antwoorden vond ik + en - de SQR 6 of + en - 2,45.

Hartelijk dank voor de beoordeling!

Johan
Student hbo - woensdag 21 januari 2009

Antwoord

Hallo

Alhoewel je zegt niet zo bedreven te zijn, is dit toch perfect in orde!

Voor a) heb je waarschijnlijk gevonden: a = -2 of a = 2


zaterdag 24 januari 2009

©2001-2025 WisFaq