\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Lijn construeren

 Dit is een reactie op vraag 54690 
Okee, volgens mij moeten de gezochte lijnen in het vlak DBG liggen. Dan vind ik de lijn door S en door het snijpunt van AC en DB. Deze lijn staat loodrecht op EC en kruist AD op een afstand van 1/2a. Maar ik heb nu maar 1 lijn... Gaat de andere lijn door S en door DB op een afstand van 1/2a van punt D? En zijn er dan nog meer lijnen?
Bedankt alvast!

Tjen
Student hbo - zaterdag 8 maart 2008

Antwoord

Het vlak DBG staat inderdaad loodrecht op EC. Je lijn kruist niet op afstand 1/2a maar op afstand a/(2wortel(2)) (onder het vlak ABCD zijn punten op de lijn dichter bij AD.
Er zijn twee lijnen: om de lijn AD kun leg je een cylinder met straal a/2. De lijnen uit S, in het vlak BGD, moeten die cylinder raken. Dat geeft dus twee oplossingen.
Ik zou wat vergelijkingen opstellen. Stel a=2 voor het gemak.
Kies de coorsinaten zo dat D=(0,0,0), A=(1,0,0), C=(0,1,0) en H=(0,0,1).
Dan heeft S coordinaten (1,2,1). Het punt op de (onbekende) lijn dat op afstand a/2=1 van AD ligt noteren we (x,y,z).
Er moet gelden:
  • (x,y,z)-(1,2,1) staat loodrecht op EC, dus (x-1)-(y-2)+(z-1)=0
  • (x,y,z) ligt op afstand 1 van AD, dus y2+z2=1
  • (x,y,z)-(x,0,0) staat loodrecht op (x,y,z)-(1,2,1), dus ...
Het stelsel dat je zo krijgt heeft twee oplossingen

kphart
zaterdag 8 maart 2008

©2001-2024 WisFaq