\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Een cilinder onder een kegel

 Dit is een reactie op vraag 50932 
Ik snap het hele verhaal maar ik loop vast bij de zin: 'de straal r van de cilinder is dan gelijk aan 3-1/4h'. daar gaat het mis hoe komen jullie aan die 1/4·h.

Alvast hartelijk dank

gr
Edwin

Edwin
Student hbo - donderdag 24 mei 2007

Antwoord

Als h=0 dan is de straal 3. Als h=12 dan is de straal 0.
Dus als h 12 toeneemt neemt r 3 af. Dus als h 4 toeneemt neemt r 1 af.
Een vergelijking van de lijn door de punten (h,r)=(0,3) en (h,r)=(12,0) is dus r=3-1/4h.
Het kan ook met gelijkvormigheden maar bovenstaande manier vind ik veel eenvoudiger.


donderdag 24 mei 2007

©2001-2025 WisFaq