Re: Re: Surface area
Geachte Oscar,
kan ik u nog een vraag stellen omtrent oppervlakte omwentelingslichaam y=ex, (0$\leq$x$\leq$1), om de x-as. U had opgave 1 uitgewerkt, volgens u moest ik dezelfde methode gebruiken als bij opgave 1, die u heeft uitwerkt. hier kwam ik niet meer uit, maar heb hem op een andere manier uitgewerkt: s=2$\pi \int{}$ex√(1+e2x)dx. heb ex= tan u genomen tan u du = sec2u du. hieruit volgt: 2$\pi \int{}$√(1+tan2u)· sec2 u du. $\to$sec3u du $\to\pi$[sec[u]tan[u]+ ln[sec[u]+tan[u] met bovengrens x=1 en ondergrens x=0. getallen invullen levert op: s = $\pi$[e√(1+e2) + ln[√(1+e2) + e]-√2 - ln[√(2)+1] $\to\pi$[e√(1+e2) - √(2) + ln[((√1+e2)+ e)/(√(2) + 1). volgens docent was de uitwerking goed, maar moet ik deze opgave oplossen zonder gebruik te maken van sec en via uw methode kom ik er niet uit? kunt u mij helpen?
bij voorbaat dank
gr. moos
moos
Student hbo - maandag 16 april 2007
Antwoord
Beste Moos,
Met substitutie: u=ex en dus: du = exdx vind je: ex√(1+e2x)dx=√(1+u2)du. De twee integranten zijn dus hetzelfde!
Maar (dat was hier ook al gebleken) er zijn twee verschillende manieren om deze integraal uit te werken:
1) met u=sinh(z) en du = cosh(z)dz 2√(1+u2)du = 2cosh2(z)dz = cosh(2z)+1 dz = d(1/2sinh(2z)+ z) = d(sinh(z)cosh(z)+ z) = d(u√(1+u2)+arcsinh(u))
2) maar met u = tan(z) en du=sec2(z)dz 2√(1+u2)du = 2sec3(z)dz = d(sin(z)sec2(z)+ln(tan(z)+sec(z))) = d(tan(z)sec(z)+ln(tan(z)+sec(z))) = d(u√(1+u2)+ln(u+√(1+u2))
Het verbaasde me dat je zowel zowel een goniometrische als een hyperbolische functie kon gebruiken. De oplossing lijkt ook anders. Maar met wat gerommel toon je aan dat inderdaad: arcsinh(u) = ln(u+√(1+u2)
En dan nog een suggestie van een collega: 3) Als je nog een alternatief zoekt voor die sec3x, via subtitutie en breuksplitsen als volgt: sec3x dx = cos(x)/(cos2x)2 dx = cos(x)/(1-sin2x)2 dx = dy/(1-y2)2...
Beantwoord dit je vraag? Groet. Oscar
PS1: Ik bluf een beetje want ik zie niet zo goed hoe je sec3(z) integreert. Een collega van mij kwam hier wel op een natuurlijke manier op. Maar ik ben de aantekening kwijt. Hoe kwam jij erop?
PS2: Je ziet dat het een enorm gepruts is om een integraal uit te werken. Soms ligt een bepaalde substitutie voor de hand. Soms gok je maar wat. Als je het resultaat kunt integreren had je gelijk. En belangrijk: in tegenstelling tot differentieren is niet elke functie te integreren.
os
dinsdag 17 april 2007
©2001-2024 WisFaq
|