\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Toename lengte plant volgens exponentiële groei

Beste beantwoorder,

Ik probeer de volgende opgave te begrijpen en heb daarover een vraag.

De opgave is:

In de periode van 1 mei tot 1 juni nam de lengte van een plant elke dag met 7% toe. Op 1 mei om 0.00 uur was de plant 20 cm hoog. Op welke datum groeide de plant voor het eerst meer dan 5 cm?

Als ik een formule voor de hoogte H in cm na t dagen opstel, kom ik tot: H=20.1,07^t
Als ik een formule opstel om de gestelde vraag te beantwoorden, kom ik tot: H(t+1)-H(t)5 hetgeen t18,81 geeft.
t=18 is op 19 mei om 0.00 uur
t=19 is op 20 mei om 0.00 uur
Volgens de oplossing van de ongelijkheid is t=18,82 een oplossing die aan de ongelijkheid voldoet. t=18,82 bevindt zich vóór t=19 en correspondeert dus nog steeds met 19 mei.

Toch zegt het antwoordenboekje dat het antwoord 20 mei zou moeten zijn. Mijn vraag is: Wat scheelt er aan de door mij gevolgde aanpak om de gestelde vraag te beantwoorden?

Mvg,

RvdB

RvdB
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 maart 2007

Antwoord

Je berekening is correct; je vindt inderdaad t = 18,81.
Wanneer je nu deze waarde van t invult in hetgeen je berekende, namelijk H(t+1) - H(t), dan komt er te staan H(19,81) - H(18,81). De tijdsduur van 24 uur waarbinnen de groei boven de 5 centimeter uitstijgt, begint dus vlak voor t = 19 en loopt door tot vlak voor t = 20. Vandaar dat men op de 20ste mei uitkomt.

MBL

MBL
woensdag 28 maart 2007

©2001-2025 WisFaq