\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Re: Product is veelvoud van 24

 Dit is een reactie op vraag 49326 
Zij n het kleinste (natuurlijke) getal in ons rijtje.
Het product is dan gelijk aan:
n (n+1) (n+2) (n+3) = (n2 + 3n) (n2 + 3n + 2).

Als we twee getallen k en k+2 hebben, dan weten we dat het kwadraat van k+1 één groter is dan het product van k en k+2:
(k+1)2 = k2 + 2k + 1 = k(k+2) + 1

Oftewel:
(n2 + 3n) (n2 + 3n + 2) = (n2 + 3n + 1)2 - 1.
Waarbij n2 + 3n + 1 5.

Onze uitdrukking kan nooit een kwadraat zijn, want de enige twee (gehele) kwadraten waarvan het verschil 1 is, zijn 0 en 1.

R
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 23 februari 2007

Antwoord

Mijn compliment voor je spitsvondigheid. Ik was zelf ook al begonnen met uitschrijven maar dan startend met n-1. Maar je laatste link had ik nog niet kunnen leggen. Zo te zien is je redenering inderdaad juist. Mocht iemand daar anders over denken dan horen we het wel.

Thanks.......
Ps......extra beantwoorders zijn altijd welkom

Met vriendelijke groet
JaDeX


vrijdag 23 februari 2007

©2001-2025 WisFaq