To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Deelbaarheid van polynomen

Goedenavond,
Graag een oplossing van volgend probleem. Ik heb er al flink op gezocht maar ik kom er niet uit.
x3+3px2+3qx+r is deelbaar door x2+2px+q.
Bewijs dat deze veeltermen respectievelijk een volkomen derdemacht en tweedemacht zijn?
Kunnen jullie een handje helpen aub?
Vriendelijke groeten

Lemmen
Ouder - zaterdag 4 november 2006

Antwoord

x2+2px+q/x3+3px2+3qx+r\x+p
x3+2px2+qx
px2+2qx+r
px2+2p2x+pq
2qx-2p2x+r-pq
We kunnen dan concluderen:

2qx-2p2x+r-pq=0
2x(q-p2)+(r-pq)=0

Of wel:

q-p2=0 Þ q=p2 (1)
r-pq=0 Þ r=pq (2)

(1) invullen in x2+2px+q geeft:

x2+2px+p2=(x+p)2

(1) en (2) invullen in x3+3px2+3qx+r geeft:

x3+3px2+3p2x+p3=(x+p)3

Klaar...


zaterdag 4 november 2006

©2001-2025 WisFaq