\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bewijs sin (1/2 pi - x) = cos (x) zonder verdubbelingsformule voor sin

Wat is het bewijs voor: sin (1/2 pi - x) = cos (x), echter zonder daarbij gebruik te maken van de verdubbelingsformule sin (a + b) = sin(a).cos(b) + cos (a).sin (b), aangezien ik dat laatste juist wil bewijzen, m.b.v. de te bewijzen stellingen voor cos (a - b) en cos (a + b)? Op basis van de regel voor cos (a - b) kan ik uiteraard wel bewijzen: cos (1/2 pi - x) = sin (x).

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 2 november 2006

Antwoord

Teken een rechthoekige driehoek met x als een van de niet-rechte hoeken; de andere is dan 1/2$\pi$-x. Noem de zijde tegenover x maar a, die tegenover 1/2$\pi$-x noemen we b en de hypothenusa heet c. Dan kun je cos(x) en sin(1/2$\pi$-x) in a, b en c uitdrukken.

kphart
vrijdag 3 november 2006

Re: Bewijs sin (1/2 pi - x) = cos (x) zonder verdubbelingsformule voor sin

©2001-2025 WisFaq