To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Loodrechte stand op een rechte

 Dit is een reactie op vraag 41831 
Is er ook een mogelijkheid om dit analyitisch op te lossen?

marijk
2de graad ASO - zaterdag 26 november 2005

Antwoord

Natuurlijk is dat analytisch op te lossen, maar dat vroeg je toch niet?

Daar komt ie dan:
We kiezen een assenstelsel met A als oorsprong en met de eerste getallenlijn langs AB.
We krijgen dan de coordinaten: A(0,0), B(b,0) en C(c1,c2)
Dan:
M=(0,-b) en Q=(-c2,c1)
De vector QM is dan (c2,-b-c1).
Het midden Z van BC heeft de coordinaten ((b+c1)/2,c2/2).
Dus 2*vector(AZ)=(b+c1,c2)
Het inproduct van de vectoren (b+c1,c2) en (c2,-b-c1) is gelijk aan (b+c1)*c2+c2(-b-c1)=0, waaruit het gestelde volgt.

Overigens kan deze eigenschap ook synthetisch worden bewezen: zie q41831synthetisch.doc (met dank aan Dick Klingens)


zaterdag 26 november 2005

©2001-2025 WisFaq