Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Delen door x - a

ik heb hier een oefening opgelost:

(p2x2 - 3px + 5) : (x - 3)

Ik kom f(3)= 9p2- 9p + 5 uit en daarna heb ik

D(discriminant) = (-9)2 - 4*995 = 81-180=-99 kan ik hier niet verder werken als ik verder kan werken hoe moet ik aan de slag ?

Ömer
2de graad ASO - woensdag 25 mei 2005

Antwoord

Dit is duidelijk een toepassing van de regel van Horner. De discriminant is irrelevant. Een andere manier is beseffen dat het quotient van de vorm (mx+n) moet zijn en de rest van de vorm r (want de deler is van graad 1, dus rest van graad 1-1=0).

(x-3)(mx+n)+r = p2x2-3px+5

Uitwerken en coefficienten gelijkstellen geeft je dan m, n en r. Maar Horner is wel te verkiezen wegens sneller.


donderdag 26 mei 2005

©2001-2025 WisFaq