\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lagrange interpolatie

Ik heb meerdere sites zitten te bekijken en snap geen moer van de lagrange interpolatie.

Ik heb een zeer simpele opgave gekregen: bepaal m.b.v lagrange de sin(0.2) als gegeven is:
sin(0)=0
sin(1/6$\pi$)=1/2 sin([1/3$\pi$)=1/2√3
sin(1/2$\pi$)=1

Kan iemand mij op weg helpen met de lagrange formule en de rest term.

B.V.D

J.P. v
Student hbo - donderdag 5 mei 2005

Antwoord

Wat de bedoeling is, is om de sinus functie in de buurt van 0.2 te benaderen door een veelterm. Aangezien je 4 waarden van de sinus gegeven hebt, kan je 4 onbekende coëfficiënten bepalen (4 vrijheidsgraden worden tenietgedaan door 4 voorwaarden). je kan dus een derdegraadspolynoom (veelterm) maken.

We nemen p(x)=ax3+bx2+cx+d
En de 4 punten die gegeven zijn moeten daarop liggen. Dus:
p(0)=0
p($\pi$/6)=1/2
p($\pi$/3)=√(3)/2
p($\pi$/2)=1

$\Rightarrow$

d=0
a$\pi$3/216+b$\pi$2/36+c$\pi$/6+d = 1/2
a$\pi$3/8+b$\pi$2/4+c$\pi$/2+d = 1
a$\pi$3/27+b$\pi$2/9+c$\pi$/3+d = √(3)/2

En hieruit kan je halen dat

c = -1/2(-22+9√(3))/$\pi$, b = 9(-7+4√(3))/$\pi$2, a = -18(-5+3√(3))/$\pi$3, d = 0

Je hebt nu je coëfficiënten van je polynoom.

Nu kan je p(0.2) berekenen en dat geeft een goede benadering van sin(0.2)

Koen

Zie Lagrange Interpolatie


donderdag 5 mei 2005

©2001-2025 WisFaq