Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Oplossen logaritme

hallo, ik heb hier een vraagje.

Los op naar x: log3x - 3 + 2logx3 = 0 met x € R+ zonder 0 /{1}
NB: de eerste 3 en de laatste x staan lager dan de log.

Dank bij voorbaat

Nico
3de graad ASO - maandag 4 april 2005

Antwoord

Dag Nico

Je hebt in deze vergelijking twee verschillende grondtallen. Deze moet je in ieder geval terug brengen tot één grondtal, hier kies je best voor grondtal 3.
Dus logx3 moet je omzetten naar een logaritme met grondtal 3. (Deze omzettingsregel is je wel bekend).
Zet nu de gehele vergelijking op gelijke noemer, zodat je een vierkantsvergelijking bekomt in log3x.
Door deze vierkantsvergelijking op te lossen vind je dus log3x en daaruit x.
(Je zult vinden : x=9 en x=3)


maandag 4 april 2005

 Re: Oplossen logaritme 

©2001-2025 WisFaq