Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Derdegraadsvergelijking

Ik ben voor school bezig met een werkstuk over vergelijkingen oplossen en nu heb ik ergens het volgende gevonden:
ax3+bx2=c dat wordt door te delen x3+px2=q.
Nu willen ze in dat boek de nieuwe onbekende x+1/3p toevoegen. Dan krijgen ze y3=ry+s
Ik snap alleen niet hoe ze door het toevoegen van de nieuwe onbekende aan de nieuwe vergelijking komen.
alvast bedankt Riekie

r. art
Student hbo - maandag 17 januari 2005

Antwoord

Beste Riekie,
Kijk maar eens goed op pagina 4,5 en 6 in het pdf document CardanoOplossing.

De basis gedachte is door y=x+p/3 in te vullen in x3+px2=q en dit geheel uit te werken de tweedemacht verdwijnen.
Let erop dat jullie dus naar y3=ry+s willen en dat in het document er gewerkt wordt naar y3+ry+s (in het document wordt hier pas p en q gebruikt dus staat er y3+py+q). Door r en s iets anders te definieren komt dat natuurlijk op hetzelfde neer.
Echter let erop bij het uitwerken dat je goed je 'variabelen' of 'substituties' in de gaten houdt zeker als je het gaat vergelijken met andere documenten. De een gebruikt bv. p en q voor iets anders dan jullie.

Succes ermee.

M.v.g.
PHS


dinsdag 18 januari 2005

©2001-2025 WisFaq