\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: De wortel van elk priemgetal is irrationaal

 Dit is een reactie op vraag 3643 
Is er ook een bewijs dat als ggd(a,b)=1 dat ggd(a2,b2) ook 1 is?

R.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 16 januari 2005

Antwoord

Beste Raymond,

Ja zo'n bewijs is er. Stel dat ggd(a,b)=1, maar ggd(a2,b2)$>$1. Dan is er een priemgetal p zodat p een deler is van ggd(a2,b2). Dus p is een deler van a2 en van b2. Maar p is niet een deler van een van beide, a of b. Laten we zeggen dat p geen deler is van a.

Elk getal kunnen we schrijven als product van allemaal priemgetallen, de hoofdstelling van de getaltheorie, en dat kan maar op één manier. Maar als p niet in het rijtje van priemgetallen zit dat a vormt, dan natuurlijk ook niet in het verdubbelde rijtje dat a2 vormt. Dus het kan helemaal niet dat p een deler is van a2, maar niet van a.

Dan moet onze eerste veronderstelling, dat ggd(a,b)=1 maar ggd(a2,b2)$>$1, dus fout zijn. Want er volgt onzin uit.


maandag 17 januari 2005

©2001-2025 WisFaq