\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lineaire vergelijking met x en y

Mag je in lineaire vergelijkingen ook x-en met y-en vergelijken, zoals 5x + 12 = 4y + 7, ik stel deze vraag omdat deze vergelijking me heel sterk doet denken aan het gezegde 'je mag geen koeien met paarden vergelijken'
(ps. dit is serieus een serieuze vraag)

eggie
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 mei 2002

Antwoord

Uiteraard mag je alleen serieuze vragen stellen.
Het vergelijken van x en y mág natuurlijk wel, maar je vindt er geen bepaalde waarden mee( tenzij je meer dan 1 vergelijking hebt).

Dus uit 5x + 12 = 4y + 7 kan je wel halen dat
5x - 4y = -5, en daar kun je ook nog andere dingen van maken, maar als dit het enige is dat je van x en y weet, dan kom je niet verder.
Er zijn oneindig veel getallen x en y te bedenken die zich aan de regel 5x - 4y = -5 houden.
Pas met nóg zo'n vergelijking kun je x en y eenduidig bepalen.

MBL
dinsdag 14 mei 2002

©2001-2024 WisFaq