Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Formule van annuiteit

Hoe bereken je de directe formule van annuiteit als je de recurrente wel weet.
Vb: Un+1 = 1,005Un - 200

jk
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 juni 2004

Antwoord

De recurrente betrekking is van de vorm:
Un+1=a.Un+b, met a=1,005 en b=-200.
Bereken nu eerst het getal b/(1-a)=-200/(1-1,005)=40000.
De directe formule wordt dan:
Un=40000+(U0-40000)·1,005n

In het algemeen is de directe formule:
Un=b/1-a+(U0-b/1-a)·an


donderdag 3 juni 2004

©2001-2025 WisFaq