\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Omwentelingskegel

hoi iedereen, ik zit met het volgende verveeld. We moeten de inhoud van een omwentelingskegel met top in oorsprong XYZ en as langs de Xas berekenen. De hoogte is H en de straal van 't grondvlak R loodrecht op Xas. We moeten dit bereken als omwentelingslichaam en via projectie op het XY-vlak, maar ik kan hier echt geen weg mee :( kunnen jullie mij aub helpen? alvast bedankt!

Tamara
3de graad ASO - zondag 30 mei 2004

Antwoord

Eerst maar eens een tekening:

q24748img1.gif

Om de inhoud van het omwentelingslichaam te berekenen dat ontstaat door de grafiek van de functie f op het interval [a, b] om de x-as te wentelen is:

q24748img2.gif

Vervolgens moeten we f, a en b bepalen.

Wat is nu f(x)?
Dit is een eerstegraads functie door O(0,0) door het punt (H,r). Dus de richtingscoëfficiënt is r/H
f(x)=r/Hx

Wat is a en b?
a=0 en b=H

We krijgen dus:

q24748img3.gif

En dan ben je al een eind op weg, denk ik...
Goede reis verder.


zondag 30 mei 2004

©2001-2025 WisFaq