\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Bewijs rekenregel limiet

We hebben in de klas het bewijs voor de somregel van limieten gezien, maar die voor verschil blijkt niet analoog te verlopen
Kunnen jullie mij helpen om het volgende te bewijzen:
lim[f(x)-g(x)]=lim f(x)-lim g(x) (alles voor x gaande naar a)

Anneli
3de graad ASO - zaterdag 8 mei 2004

Antwoord

Hoi Annelies

ik weet niet goed hoe jullie die somregel voor limieten bewezen hebben. Formeel met $\epsilon$-$\delta$ ?

Stel lim f(x) = F en lim g(x) = G.
Neem $\epsilon$ willekeurig. Bekijk $\epsilon$/2; hierbij hoort een $\delta$1$>$0: |x-a|$<\delta$1 $\Rightarrow$ |f(x)-F|$<$$\epsilon$/2;
en een $\delta$2$>$0: |x-a|$<\delta$2 $\Rightarrow$ |g(x)-G|$<$$\epsilon$/2
Neem nu $\delta$=min($\delta$1,$\delta$2).
Uit |x-a|$<\delta$ $\Rightarrow$ |x-a|$<\delta$1 $\Rightarrow$ |f(x)-F|$<$$\epsilon$/2
(analoog: |g(x)-G|$<$$\epsilon$/2).

Bekijk nu: |f(x)-g(x)-(F-G)| = /f(x)-F +(G-g(x))/ $\leq$ |f(x)-F| + |G-g(x)|
maar |G-g(x)| is toch hetzelfde als |g(x)-G| hé?
Kan je zelf de laatste regel neerschrijven?

Frank


zaterdag 8 mei 2004

©2001-2025 WisFaq