\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Quotiëntverzameling

Hoi allemaal.
Kan mij iemand in lekentaal uitleggen wat de quotiëntverzameling is (bij equivalentierelatie)? En waarom wordt die als volgt genoteerd als de verzameling is bv. A en de equivalentierelatie ~: A/~?

Bedankt!

Slash
Student universiteit - vrijdag 9 januari 2004

Antwoord

Hoi,

Je begint met een verzameling A, bijvoorbeeld van de gehele getallen. Daarnaast heb je een equivalentie-relatie ~ nodig en als voorbeeld kunnen we gebruiken:
~: a~b Û a en b geven dezelfde rest bij deling door 5. Dan hebben we bijvoorbeeld 11~6 omdat beide rest 1 hebben bij delen door 5.

Ons voorbeeld ~ voldoet aan de vereiste eigenschappen voor een equivalentie-relatie: reflexief, symmetrisch en transitief. Ga maar na.

Precies omdat het een equivalentie-relatie is, zal ~ de verzameling in klassen verdelen, namelijk die van alle getallen die eenzelfde rest bij deling door 5 hebben. We kunnen zo 5 klassen onderscheiden, naargelang de rest bij deling door 5 ofwel 0,1,2,3 of 4 is. We noteren deze klassen: A0, A1, A2, A3 en A4. We hebben bijvoorbeeld: A1={...,-14,-9,-4,1,6,11,16,21,26,...}. Elk van die klassen is zelf dus een verzameling, namelijk van gehele getallen die eenzelfde rest bij deling door 5 geven. Je gaat na dat geen enkele klasse leeg is en dat ze samenstellen tot . Met andere woorden: elk geheel getal valt in precies één van die 5 klassen. Dit zijn belangrijke eigenschappen van equivalentie-klassen.

De quotiënt-verzameling is de verzameling van alle klassen en we noteren ze /~ (we delen als het ware op in klassen met behulp van ~, vandaar wellicht die notatie met /). Dus: /~={A0, A1, A2, A3,A4}. Aangezien de elementen ervan zelf verzamelingen zijn, is de quotiënt-verzameling dus een verzameling van verzamelingen.

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 9 januari 2004

 Re: Quotiëntverzameling 

©2001-2024 WisFaq