Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Kwadratische verbanden

Hoe kan ik met de balansmethode de coördinaten van de snijpunten van een parabool en een lineaire lijn in een grafiek berekenen?

Bijvoorbeeld 2 formules:
y= -x2+4x+4
y= 2x+1

De vergelijking is: -x2+4x+4 = 2x+1
Hoe pak ik dit nou aan? Ik weet niet hoe ik beginnen moet.

Anouk
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 30 november 2003

Antwoord

Meestal loopt het het best wanneer je alles links plaatst, zodat er aan de rechterkant 0 komt te staan. Daar gaan we!

-x2 + 4x + 4 = 2x + 1

Trek er links en rechts 2x vanaf. Je krijgt:

-x2 + 4x + 4 - 2x = 2x + 1 - 2x en dat is hetzelfde als:

-x2 + 2x + 4 = 1

Trek er nu aan beide zijden 1 vanaf. Je krijgt:

-x2 + 2x + 4 - 1 = 1 - 1 en dat komt neer op -x2 + 2x + 3 = 0.

Je ziet: in twee stappen staat er aan de rechterkant 0. In de praktijk probeer je die twee stappen in één keer te zetten, want anders blijf je je suf schrijven.

Kun je die vergelijking nu verder alleen oplossen?

MBL
zondag 30 november 2003

 Re: Kwadratische verbanden 

©2001-2025 WisFaq