\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Ontbinden van veeltermen in factoren

Help mij met de oplossing van volgende
oefeningen
x2+4+4x
a3+a+2a2
-27x3-18x-3

De Bey
Ouder - woensdag 13 februari 2002

Antwoord

Ontbinden in factoren:
x2+4x+4 =
(x+2)·(x+2) =
(x+2)2

a3+2a2+a=
a·(a2+2a+1) =
a·(a+1)·(a+1) =
a·(a+1)2

De veelterm -27x3-18x-3 is niet op een eenvoudige manier te ontbinden.
Wanneer de derde macht een tweede macht zou zijn, is het wel mogelijk:
-27x2-18x-3 =
-27·(x2+2/3x+1/9x) =
-27·(x+1/3)·(x+1/3) =
-27·(x+1/3)2


woensdag 13 februari 2002

©2001-2024 WisFaq