\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Differentiequotient

Hallo, Ik heb erg moeite met differentiequotienten. Hoe bereken je
bijvoorbeeld de differentiequotient op het interval (-4, -3). De functie is y=10-0,1x2 en wat moet ik me precies voorstellen bij een differentiequotient, wat krijg je er door te weten. Bedankt
alvast. Groeten Michael,

Michae
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 16 april 2003

Antwoord

Hallo,

Het differentiequotient is de gemiddelde snelheid waarmee de grafiek stijgt (of daalt) tussen twee bepaalde punten.

We berekenen eerst de bijbehorende functiewaarden:

f(-4)= -0,1·(-4)2+10= 8,4
f(-3)= -0,1·(-3)2+10= 9,1

het differentiequotient is nu: $\Delta$y/$\Delta$x
In woorden: toename y gedeeld door toename x

(9,1-8,4)/(-3--4)= 0,7

De gemiddelde snelheid op het interval -4,-3= 0,7
We kunnen ook zeggen: het differentiequotient is de richtingscoofficiënt van de verbindingslijn tussen de punten -4 en -3.

Als het nog niet helemaal duidelijk is, stel dan een wedervraag.

MVG

pl
woensdag 16 april 2003

©2001-2025 WisFaq