Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9823 

Re: Repeterende vergelijking

Dat snapte ik dus al niet, hoezo rechterlid is x, en is die 4,5 goed?

Guo We
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 13 april 2003

Antwoord

Voor x=9 gaat de repeterende wortel uit het linkerlid duidelijk niet naar de waarde van het rechterlid, namelijk 0. Je kan het vergelijken met het volgende voorbeeld:

De vergelijking die ik wil oplossen is x=5 en heeft duidelijk als oplossing x=5. Als ik die kwadrateer, x2=5, dan komt er een oplossing bij, x=-5, die geen oplossing is van mijn oorspronkelijke probleem.

Je kan door het manipuleren van een vergelijking, "per ongeluk" oplossing bijcreeren die geen oplossingen zijn van de vergelijking waarvan je bent vertrokken. Je stopt die oplossingen dus best eens in de originele vergelijken om te zien of ze er wel aan voldoen.

cl
zondag 13 april 2003

 Re: Re: Repeterende vergelijking 

©2001-2024 WisFaq