Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 97924 

Re: Substitutie determinant

bij deze nogmaals de vraag :ik moet bij deze opdracht wederom substitutie invoeren en loop weer vast zie matrix k en substitutie a in bijlage...wellicht is er ook een andere manier bv dmv de regel van Cramer ?

Gijs
Student hbo - donderdag 7 december 2023

Antwoord

Dit verdient niet de schoonheidsprijs. Die hele rij afkortingen maakt het er niet overzichtelijker op.
Het lijkt erop dat men in (k) de middelste term heeft weggelaten om tot (b) te komen, en verder is $\hat y$ hernoemd tot $Y$, en $\hat\theta$ tot $\Theta$, en tenslotte is $L_1\Theta$ afgekort tot $X$. En verder geldt voor $\hat y$ en $\hat\theta$ kennelijk dat $\ddot x=-\omega^2 x$.

Als je dan (k) uitschrijft, zonder die middelste term dus, komt er
$$(-\omega^2m+k_1+k_2)Y-(k_1L_1-k_2L_2)\cdot\frac1{L_1}\cdot X =0
$$en
$$-(k_1L_1-k_2L_2)Y +(-\omega^2J_G+k_1L_1^2+k_2L_2^2)\cdot\frac1{L_1}\cdot X=0
$$Deel de eerste vergelijking nog door $k_1$, en de tweede door $k_1L_1$, dan krijgen we
$$\left(-\frac{\omega^2m}{k_1}+1+\frac{k_2}{k_1}\right)Y-\left(1-\frac{k_2L_2}{k_1L_1}\right) X=0
$$en
$$-\left(1-\frac{k_2L_2}{k_1L_1}\right)Y +\left(-\frac{\omega^2J_G}{k_1L_1^2}+1+\frac{k_2L_2^2}{k_1L_1^2} \right) X=0
$$En met wat volhouden kun je hier (k) van maken.

Wat je laatste vraag betreft: ik zie niet wat hier gedaan wordt. Mijn vermoeden is dat het om de $\omega$'s gaat waarvoor de vergelijking niet-triviale oplossingen heeft en dat gaat dan via eigenwaarden van de matrices die hier een rol spelen. Daar helpt de regel van Cramer in ieder geval niet.

kphart
donderdag 7 december 2023

 Re: Re: Substitutie determinant 

©2001-2024 WisFaq