Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 17359 

Re: Hoe reken je de primitieve functie uit van een breuk?

En wat met functies waarbij er 2 delen in de noemer staan?

Robbe
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 19 november 2022

Antwoord

Op WisFaq kan je veel uitleg en voorbeelden vinden. Kijk naar 's naar 4. Primitiveren van rationale functies.

Voorbeeld

$
\eqalign{
& \int\limits_0^{e - 1} {\frac{{x - 1}}
{{x + 1}}} \,dx = \cr
& \int\limits_0^{e - 1} {\frac{{x + 1 - 2}}
{{x + 1}}} \,dx = \cr
& \int\limits_0^{e - 1} {1 - \frac{2}
{{x + 1}}} \,dx = \cr
& \left[ {x - 2\ln \left( {x + 1} \right)} \right]_0^{e - 1} = \cr
& e - 1 - 2\ln \left( {e - 1 + 1} \right) = \cr
& e - 3 \cr}
$

Is dat wat je bedoelt?

WvR
zaterdag 19 november 2022

©2001-2024 WisFaq