Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Expliciet voorschrift

Klopt het dat het expliciet voorschrift van de rij 2,5,8,11,.. gelijk is aan tn = n-3 ?? Zo weet ik of ik goed bezig ben en de oefening door heb. Als deze niet juist is wilt u dan even uitleggen hoe je het maken van zo'n voorschrift best moet aanpakken ?? BEDANKT !!!

sofie
2de graad ASO - woensdag 9 april 2003

Antwoord

Nee, dat klopt niet. Dat kun je zelf wel nagaan als je voor n bijvoorbeeld 1 invult. Het resultaat zou 2 moeten zijn, maar bij de door jou bedachte formule komt er -2 uit.

Hoe dan wel?
Je hebt vast wel ontdekt:
Altijd als n 1 groter wordt, dan wordt tn 3 groter.
Dat betekent dat in de formule voor tn in elk geval de term 3n moet voorkomen. Ga maar na: 3(n+1)=3n+3.
De formule voor tn zal dus zijn: tn=a+3n.
Kun je nu zelf bedenken wat a moet zijn?
succes,
groet, Anneke

Anneke
woensdag 9 april 2003

 Re: Expliciet voorschrift 

©2001-2024 WisFaq