Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte cirkelboog

Ik moet een gebogen bartoog maken in metaal. Ik heb de koorde (3m90) uit de werktekening en ook de straal (13m75). Hoe lang is de boog?
Met dank

Christ
Iets anders - dinsdag 8 april 2003

Antwoord


q9612img1.gif

Verbind de uiteinden van de koorde met de oorsprong, je krijgt nu een gelijkbenige diehoek. De blauwe deellijn van de hoek bij de oosprong staat dan tevens loodrecht op de koorde.
In deze rechthoekige driehoek berekenen we hoek a:
sin a= 1,95/13,75 Þ a = 8,15° dus de hele hoek = 16,30614°
Lengte cirkelboog = 2p·13,75· (16,30614/360) = 3,913

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 8 april 2003

©2001-2024 WisFaq