Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9352 

Re: Berekening gemiddelde prijs

Beste JaDeX,

Ik had dezelfde antwoorden per verpakking, echter ik heb ze in mijn vraag gesommeerd en gedeeld door 3. In mijn veronderstelling moet dit kunnen omdat je reeds gespecialiseerd hebt naar prijs per wasbeurt. Hierdoor is de eenheid gelijk en zou je dus moeten kunnen optellen en delen.

Kan je mij misschien uitleggen waarom dat niet kan. Je argument van weging heb ik eerder gehoord, maar WAAROM?

Alvast bedankt!

Sander

Sander
Student universiteit - donderdag 3 april 2003

Antwoord

Ten eerste: in jouw opgave kom je aan een gemiddelde van 0,256202693
Ik zie dat dat inderdaad toch klopt.

Ten tweede: wat gebeurt hier dan ? Alle afzonderlijke gemiddelden hebben een even grote invloed in de einduitkomst (je telt ze namelijk op en deelt door 3) en dit ondanks het feit dat verpakking 2 eigenlijk heel weinig verkocht wordt. Dit is niet fout maar wil je het wel zo ?
Bij je tweede methode sommeer je de omzetten 24,075988 + 5,078999 + 25,614999 en deel je door de som van het aantal wasbeurten (ongeveer in dezelfde verhoudingen). Zoals je aan de getallen hier al ziet zal de verpakking van 1,5 liter in het antwoord veel minder zwaar door gaan wegen en dat komt gewoon om dat die verpakking minder vaak gekocht/gebruikt wordt.

Geen van beide methoden is overigens fout. Wanneer het doel is om een prijsvergelijking van de verschillende verpakkingen uit te voeren voor de consumentenbond kies je de 3 getallen uit methode 1.

Wanneer je wil weten wat de Nederlander gemiddeld kwijt is voor een wasbeurt is het verstandiger om methode 2 te gebruiken.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 3 april 2003

 Re: Re: Berekening gemiddelde prijs 

©2001-2024 WisFaq